15 C
Chișinău
vineri, 21 iunie 2024

Acord între Guvernul României şi cel al Moldovei pentru un pod rutier peste Prut, la Ungheni

A fost finalizat textul Acordului dintre Guvernul României și Guvernul R. Moldova privind construcția podului rutier de frontieră, peste râul Prut, situat între localitățile Ungheni din România și Ungheni din Republica Moldova. Semnarea celor două acorduri se preconizează a fi realizată în cadrul ședinței comune a celor două executive, planificată pentru luna februarie curent.

Must read

Anunțul a fost făcut de secretarul de stat în Ministerul Transporturilor din România, Irinel Ionel Scrioșteanu. Echipa de negociatori a României și cea a Republicii Moldova, condusă de secretarul general al ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, au finalizat textul Acordului privind aspectele tehnice, financiare, juridice și organizatorice. Întâlnirea s-a desfășurat vineri, în format de videoconferință.

Acordul prevede construcția podului rutier de frontieră, care va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

În cadrul negocierilor, au fost discutate condițiile stabilite la trecerea frontierei de stat a personalului implicat în executarea lucrărilor de construcție, dar și aspecte ale regimului fiscal și vamal pentru mărfurile și mijloacele de transport necesare construcției podului.

Termenul de executare a lucrărilor, conform documentului, este de 2 ani de la începerea lucrărilor. Guvernul României va asigura finanțarea lucrărilor de construcție a podului și a drumului de acces, inclusiv infrastructurile conexe, amplasate pe teritoriul României. Suma totală a fost estimată la 40 de milioane euro.

- Advertisement -spot_img

More articles

Lasă un răspuns

- Advertisement -spot_img

Latest article