🪖 Astăzi s-a încheiat oficial Bătălia de la Azovstal. Rușii au preluat apărătorii ucraineni. Răniții au ajuns la spitalele din zonă. Aceștia au fost evacuați în cursul după amiezii de ieri, toată noaptea trecută, dar și în cursul zilei de azi. Tinerea Azovstalului a fost foarte bună pentru ucraineni. Rușii au fost nevoiți să fixeze în zona Mariupolului nu mai puțin de 17 batalioane tactice. (20.000 de oameni). Lucrul ăsta a permis ucrainenilor să își întărească pozițiile de apărare, să câștige timp pentru ca armamentul occidental să sosească și să câștige în contraofensiva din zona Harkovului. La fel de important, pentru că oțelăria a rezistat 82 de zile, regiunea Zaporojie nu a fost cucerită de ruși, iar ucraineniiau putut să despresureze Nikolaevul. În acest moment rezistența nu mai era utilă armatei ucrainenele pentru că rușii reușiseră să sigileze oțelăria și deja să disloce trupe către alte fronturi.
🪖Tot astăzi și tot direct legat de subiectul de mai sus, Procuratura Generală a Rusiei a cerut declararea Regimentului Azov organizație teroristă.
🪖Mai mulți locuitori ai orașului Izium s-au întors acasă după călătoria vieții lor: au fugit în timpul bombardamentelor spre Rusia sau Belarus, iar de aici către Statele Baltice, Polonia sau Finlanda, după care au ajuns toți în Polonia și în cele din urmă înapoi acasă. După două luni de pribegie.
🪖Poliția ucraineană a identificat până acum 45 de soldați ruși implicați direct în crimele de război de la Bucha și din împrejurimi. Unul deja este adus la cremenal, iar alți doi au fost localizați pe teritoriul Ucrainei.
🪖Orașul Liov a fost și el vizat de rachete. Rușii au atacat și avariat o bază militară și un triaj de cale ferată din Yaroviv, din apropierea graniței cu Polonia. Cel puțin o rachetă a fost interceptată si distrusă de ucraineni. Cred că era aia de ar fi ajuns în Polonia. 😃
🪖Au început să apară rapoarte complete ale deportărilor ucrainenilor în Rusia. Cifrele preliminare, deși mici sunt confirmate într-un fel sau altul de ruși. De exemplu o televiziune din Vladivostok a surprins refugiați ucraineni ”cazați” în hotelul ”Vostok” din orășelul Nahodka ( Primorsky Krai , aproape de Vladivostok). Reporterul spunea, în stil sovietic, că ucrainenii au ales sa ajungă aici pentru ”a se bucura de frumusețea mării”.
🪖Numai din Mariupol se estimează că ar fi fost deportați peste 65.000 de oameni. Rusia a redeschis o parte din lagărele folosite de administrația sovietică până acum 30 de ani. Aveți o hartă ilustrativă.
🪖Orașul Bahmut ( 20 km vest de Popasna) a fost bombardat azi de ruși cu rachete. Sunt mai mulți răniți și mai multe cladiri distruse. Bahmut este important pentru că este centru de regrupare și evacuare pentru ucraineni. Pe aici se aprovizionează linia frontului de la Popasna și tot pe aici se evacuează răniții către Slaviansk și Kramatorsk.
🪖În zona orașului Liman, rușii au fost toată ziua în ofensivă și au înregistrat ceva succese, cucerind mai multe sate și cătune din apropiere.
🪖Rușii au bombardat astăzi și podul de la Zatoka (Pidyomnyy). Pentru a cincea oară. De data asta l-au scos din funcțiune definitiv. Ucrainenii spun că nu se mai pune problema reparării lui.
În cursul nopții trecute ucrainenii au pus laba pe un depozit de carburanți rusesc, un tanc si alte marafeturi mărunte de război, undeva în Donbas.
🪖Într-un oraș din Rusia, Mytishchi, o mașină a unui cetățean a fost făcută terci pe stradă. S-a dat alertă teroristă, câteva gospodine au dat ochii peste cap, o babușkă a ieșit cu mătura nervoasă suspectând că e un tanc nazist. Misterul tirbușonului auto a fost dezlegat de politia din oraș. Ciolovecul în cauză primise un suvenir din Ucraina: o rachetă antitanc de fabricație suedeză ce i-a explodat în portbagaj. #patesti.
🪖În Severodonețk, deși au atacat la fel de vioi au fost ținuți pe loc de ucraineni.
🪖Putin a declarat astăzi că încă nu a sosit momentul să negocieze cu președintele Ucraineni încetarea ostilităților.
🪖UE a creat un ”coridor verde” pentru a facilita transportul de carburanți către Ucraina. Camioanele ce transportă carburanți sunt prioritare la punctele de trecere ale frontierelor.
🪖Uniunea Europeană a alocat 500 de milioane de euro Ucrainei pentru a cumpăra armament greu.
🪖Tările din G7 au băgat la cuptor un ajutor de 15 miliarde de dolari pentru Ucraina. Acesta va fi gata în curând. Grăsuț și aburind.
🪖Forbes pleacă din Rusia. Oligarhii vor trebui să apară acum pe prima pagină de la Severnaya Pravda.
🪖Mâine Finlanda și Suedia îți vor depune oficial cererile de aderare la NATO.
🪖Italienii de la ENI au spus că își vor deschide cont în ruble să plătească gazul rusesc.


La noi:
🇷🇴 Domnul profesor doctor Sorin Oprescu, în calitate de pârnăiaș fugar cu contract pe 10 ani la Rahova, a fost reținut pe aeroportul din Atena.
🇷🇴 Romaero a spart câteva mii de euro pentru a cumpăra puști de jucărie spre distracția angajaților.
🇷🇴 Portul Sulina este mai blocat decât Magheru la ora de vârf. Din cauza războiului traficul naval a crescut de peste 20 de ori, iar Sulina are doar trei dane de acostare unde pot fi verificate navele. Sunt nave ucrainene care transportă cereale la vale și tancuri și motorină la deal.
🪖 Pe mâine!

Cristi Pitulice

Lasă un răspuns